Desirée Jaks

Grönsaksragu med fläskkarré, pappardelle och ricottakräm

Den här ragun utlovar garanterad nöjdhet för hela middagssällskapet. Variationen av grönsaker tillsammans med den möra fläskkarrén gör att den här rätten är full av smak, utan att vara stark eller mista sin rundhet. Ricottakrämen bidrar till en krämighet och fräschör som alla kommer att älska. Bjud dina vänner eller laga som storkok till dig själv – likt lasagne är den här ragun nästan godare dagen efter!

Tid
180 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Ragu
500 g fläskkarré, 2 cm breda skivor
1 tsk fänkålsfrön
2 st rosmarinkvistar
2 dl rödvin
5 dl kalvfond eller vatten
olja till stekning
salt
2 st gul lök
6 st stjälkar blekselleri
2 st morötter
1/4 st rotselleri, ca 100g
1 st fänkål
2 st vitlöksklyftor, hackade
250 g hela tomater på burk, gärna San Marzano tomater
1 msk färsk rosmarin, hackad
1 nypa chiliflakes (jag använde italienska peperoncino)
1 msk sherryvinäger
salt och peppar

Ricottakräm
300 g ricottaost
50 g parmesan, riven
2 msk olivolja
salt och peppar
4 portioner pappardelle pasta
1 msk parmesan, riven

Recept

Ragu
1. Värm upp en stekpanna och fräs karrén på båda sidorna. Lägg över köttet i en rymlig gryta tillsammans med kryddorna, vinet och fonden, salta lätt. Sjud under lock i 2 – 3 timmar tills köttet är mört och går sönder under omrörning.
2. Under tiden köttet kokar värm upp en större gryta. Tärna alla grönsaker och fräs dem tillsammans med vitlöken i ca 5 minuter.
3. Häll av tomaterna, spara vätskan, och hacka dem grovt. Fräs med tomaterna i grytan i ca 2 minuter och tillsätt sedan vätskan. Om mer vätska behövs, ta av buljongen från grytan med köttet. Lägg i chili flakes och häll på vinäger, koka grönsakerna mjuka.
5. Lägg undan 1/3 del utav grönsakerna och mixa resterande med en stavmixer.
6. När köttet är mjukt och mört tillsätt de mixade samt kokta grönsakerna. Koka ihop i ca 30 minuter, mosa ihop ragun med en visp.
7. Avsluta med hackad rosmarin, salt och peppar. Smaka av eventuellt med mer chiliflakes och vinäger.

Ricottakräm
Blanda ihop alla ingredienser till ricottakrämen. Smaka av med salt och rikligt med peppar. Låt stå framme till servering.

Pasta
1. Koka pasta enligt anvisningen.
2. Häll av vattnet, men spara ca ½ dl pastavatten.

Servering
Blanda upp pastan i en panna med en del ragu, pastavatten och riven parmesan tills krämigt. Toppa med mer ragu och servera med ricottakräm på sidan och lite chili flakes.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3600
Energi (kcal): 860
Protein (E%): 22
Fett (E%): 43
Kolhydrater (E%): 35
Share