Grönkål och gnocchi med fläskfilé

Gnocchi, my gnocchi! Här serveras stekt gnocchi med grönkål, brysselkål, salvia, och gyllene fläskfilé.

Tips
Gnocchi kan göras dagen innan, så de är lättare att steka.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Gnocchi
1 kg bakpotatis
250 g mjöl
2 tsk salt
4 ägg
1 msk olivolja
2 msk smör eller olja

Grönkål och salvia
1 paket grönkål, ca 500 gram
En handfull brysselkål, ca 150 gram
1 vitlöksklyftor
2 bananschalottenlökar, 70 g
1 bunt salvia, 30 g (kan utelämnas)
1 citron
Lite olja till stekning
Salt och peppar

Fläsk
1 fläskfilé, ca 500 g
Salt och peppar
1 msk olja

Recept

  1. Skala potatisen och koka dem mjuka.
  2. Häll av vattnet och mosa potatisen tills det inte finns några klumpar.
  3. Låt moset svalna.
  4. Knåda in mjöl och salt i potatisen.
  5. Tillsätt ägg och knåda massan försiktigt, degen får inte klibba fast.
  6. Rulla massan i fingertjocka stänger och skär gnocchi i ca 2 cm långa bitar.
  7. Tryck försiktigt med en gaffel på varje gnocchi.
  8. Låt dem vila i 20 minuter.
  9. Koka gnocchin i vatten med lite salt och olivolja.
  10. Koka lite åt gången – när de flyter upp till ytan tas de upp med en hålslev. Se tips
  11. Värm fettet i en panna på hög värme.
  12. Stek tills de är gyllenbruna och spröda.
  13. Skölj och torka grönkål.
  14. Plocka den ev. i mindre bitar.
  15. Skölj brysselkål och plocka av bladen.
  16. Pressa vitlök och finhacka schalottenlöken.
  17. Skölj salvia och hacka den fint.
  18. Skölj citronen och riv skalet fint.
  19. Värm olja i en gryta på hög värme.
  20. Stek grönkålen i några minuter och tillsätt vitlök, brysselkålsblad, schalottenlök, salvia och rivet citronskal.
  21. Rör om, stäng av värmen och smaka av med salt och peppar.
  22. Ta bort silversenan från filén.
  23. Skär den i 8 medaljonger och krydda med salt och peppar.
  24. Värm oljan i en varm panna.
  25. Bryn medaljongerna i 1 minut på varje sida.
  26. Sänk till medelvärme och stek ca 2-3 minuter på varje sida.
  27. Vänd gnocchi i grönkålen och servera med filémedaljongerna.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3010
Energi (kcal): 719
Protein (E%): 24
Fett (E%): 29
Kolhydrater (E%): 48
Share