Gröna bönor med soja, sesamfrön, tång och filémedaljonger

Ont om tid? Här är en enkel, snabb och fantastiskt god rätt. Fläskfilén steks med färsk timjan och serveras med soja- och sesamdoftande bönor och tång.

Tips
Servera med ett gott bröd och ev. kokt ris eller potatis.

Tid
30 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskkött
600 g fläskfilé
2 msk olivolja
3 kvistar timjan
Salt och peppar

Bönor med soja
600 g gröna bönor
½ dl soja
½ dl äppelcidervinäger
1 msk honung
½ dl extra jungfruolja
3 msk sesamfrön
25 g torkad tång

Dekorering
½ bunt färsk koriander, gärna med blommor
½ bunt färsk mynta

Recept

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär bort silversenan och stora hinnor från filén.
  3. Värm oljan i en varm panna.
  4. Bryn köttet i 1 minut på alla fyra sidor.
  5. Lägg filén på ett ugnsfast fat med timjan, krydda med salt och peppar och stek i 10 minuter.
  6. Skölj bönorna i kallt vatten och nyp av stjälkänden.
  7. Koka upp en gryta med vatten, tillsätt gröna bönor och koka i ca 1 minut tills de är mjuka men fortfarande ger tuggmotstånd.
  8. Ta upp bönorna och lägg dem direkt i kallt vatten så att kokningen avstannar. Häll av vattnet från bönorna och låt dem rinna av.
  9. Lägg soja, vinäger och honung i en liten kastrull och koka upp.
  10. Låt det koka i 4-5 minuter tills det börjar tjockna lite och ta sedan av det från värmen.
  11. Tillsätt olja medan du vispar med en visp tills dressingen får en fin konsistens. Tillsätt sesamfrön och låt dressingen svalna.
  12. Blötlägg tången i kallt vatten i 5-10 minuter tills den blir lite mjuk men ändå har tuggmotstånd. Dela tången i mindre bitar och blanda med bönorna.
  13. Ta filén ur ugnen.
  14. Lägg på dressing på bönorna, blanda väl, skär filén i skivor och servera med bönorna.
  15. Garnera med massor av nyplockad koriander och mynta på toppen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1780
Energi (kcal): 425
Protein (E%): 28
Fett (E%): 53
Kolhydrater (E%): 19
Share