Griskind med broccoli och persiljepanko Griskind med broccoli och persiljepanko
Mette Dahlgaard

Griskind med broccoli och persiljepanko

Recept på griskind med broccoli och persiljepanko. Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis. Receptet är framtaget av den danska kocken Mette Dahlgaard.

Tid
2 + 15
Personer
6

Ingredienser

Saltlag
50 g salt
1 l vatten

Lag till griskinderna
1 l oxbuljong, ev. fråntärning
10 g galangarot (om du inte hittar galanta går det bra med ingefära)
8-12 griskinder, ca 1 kg

2 broccoli
Salt

Persiljepanko
100 g panko ströbröd
1 bunt persilja, 50 g
1 obesprutad citron

Recept

  1. Blanda salt i vattnet och rör tills det är löst.
  2. Lägg kinderna i lagen, sätt dem i kylskåpet och låt dem stå tills dagen efter, 12-24 timmar.
  3. Skala och riv galanga fint och blanda med buljongen.
  4. Ta upp kinderna, skölj dem i kallt vatten och torka av dem.
  5. Värm smör i en panna på hög värme och bryn kinderna.
  6. Lägg kinderna i en ugnsfast form och häll lagen över tills de täcks till hälften. Koka ner resten av lagen.
  7. Lägg folie över formen och bräsera kinderna i 160 grader i 2 timmar.
  8. Ta upp kinderna och håll dem varma.
  9. Häll lagen från formen i grytan och koka ner till hälften. Använd lagen till sås.

 

Broccoli:
1. Dela broccolin i buketter och blanchera några minuter i lättsaltat vatten. Den ska vara mör men ändå ha tuggmotstånd.

Persiljepanko: 
1. Skölj och torka persiljan och avlägsna de grövsta stjälkarna.

2.  Skölj citronen och riv skalet fint.
3. Mixa persilja, pankoströbröd och citronskal till en massa.

Severing: 
Lägg upp kinderna på tallrikar med broccolin runt. Toppa med persiljepanko och häll sås vid sidan av.

TIPS: 
Servera ev. potatismos till.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1 250
Energi (kcal): 300
Protein (E%): 50
Fett (E%): 24
Kolhydrater (E%): 26
Share