Grillspett med sommargrönsaker, fläskfilé och lever

Testa något nytt men ändå bekant, som dessa grillspett med sommargrönsaker, fläskfilé och lever. Grislever har en mustig och distinkt smak som man kan mildra genom att låta den ligga i blöt i mjölk eller vatten i någon timme. Den kan även smaksättas med pikanta smaker som senap, kapris, pepparrot eller med hetta från chili, vitlök, ingefära och svartpeppar.

Ingredienser

4 personer

250 g fläskfilé, tärnad 3 x 3 cm
150 g grislever, tärnad 3 x 3 cm
5 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
2 tsk paprikapulver
1 msk olivolja

Sommargrönsaker:
1 aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
2 hjärtsallad, i munsbitar
8 körsbärstomater
1 msk olivolja
1 tsk salt

Till servering:
sallad
kall sås

Gör så här

Lägg 12 st grillspett av trä i blöt. Blanda samman vitlök, salt, peppar, paprikapulver och olivolja. Marinera köttet i blandningen i minst 1 timme. Lägg levern i blöt i mjölk en timme.

Trä aubergine, squash och hjärtsallad på spett. Vänd spetten i olivolja och salt. Trä upp filé och lever på spett eventuellt med några av grönsakerna mellan köttbitarna.

Grilla spetten på hög värme i 6–7 minuter. Servera nygrillade med sallad och någon god kall sås.

Tips! Det går också bra att grilla spetten i ugnen.
Receptet är skapat av danske kocken William Milsted.

William Milsted

Receptet är skapat av William Milsted

William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen