Grillspett Grillspett
Desirée Jaks

Grillspett med fläskkarré och dragonpistou

Ett recept för grillentusiasten. Är det inte säsong kan man göra spetten i ugnen. Fläskkarré är en detalj som passar utmärkt att grilla, den är inte för mager utan håller sig saftig. Penslar man sedan på med en glaze som under glödande kol karamelliseras och toppar med rostade kryddor har man en fröjd för både smak och öga.

Tips: Pistousås är den franska motsatsen till det som i italienska köket kallas pestosås. Det går bra att använda malda frön och kryddor till glazen om man vill att det ska gå lite fortare, använd då halva mängden. Att rosta kryddorna lyfter smaken och blir extra gott.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Ingredienser
500 g benfri fläskkarré

Glaze:
1 dl ostronsås
1 msk soja
1 vitlöksklyfta

Fem kryddor
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
1 hel stjärnanis (alt. 1 nypa malen)
1/2 tsk malen kanel

Dragonpistou:
200 g iskall rapsolja
1 tomat
1 knippe dragon, 30 g (spara lite till garnering)
60 g babyspenat

Sallad
4 st hjärtsallad/baby gemsallad
500 g skärbönor

Garnering
2 ask smörgåskrasse
1 citron
Salt och svartpeppar
Du behöver också 4 st träspett.

Recept

Recept
Innan du startar:
Ställ oljan till pistoun i frysen minst 1 timme.
Blötlägg träspetten i vatten för att undvika att de brinner.

Glaze

  1. Blanda ihop ostronsås och soja, riv ner vitlöken.
  2. Rosta hela kryddorna i en torr panna, tills de börjar dofta.
  3. Mortla ihop kryddorna eller mixa. Blanda ner hälften av kryddblandningen i såsen och spara resterande till garnering.

Fläskkarré

  1. Strimla fläskkarrén och trä på spetten.

Dragonpistou

  1. Kvarta tomaterna och skär bort kärnhuset.
  2. Lägg tomaterna, dragon och spenaten i en mixer, mixa in oljan försiktigt tills krämen tjocknar. Smaka upp med salt och peppar. Ställ in i kyl fram till servering. Sallad Dela och skölj salladen samt bönorna. Låt salladen stå i kylen fram till servering.
  3. Koka upp vatten, salta väl och koka bönorna snabbt, ca 1 min. Kyl snabbt ner bönorna i kallt vatten.

Servering
Vid servering grill:

  1. Pensla spetten rikligt med glazen och grilla ca 3 min på varje sida, tills köttet fått fin karamelliserad yta, vänd och pensla på mer glaze. Garnera med resterande av kryddblandningen.
  2. Grilla bönorna snabbt samt salladen, endast på snittytan, dressa med citron och salt, toppa med svartpeppar.

Vid servering ugn

  1. Sätt ugnen på grillprogram 250 grader. Klä en bakplåt med folie eller bakplåtspapper, lägg ett galler över.
  2. Pensla spetten rikligt med glazen och grilla i ugn ca 4-5 min på varje sida, tills köttet fått fin karamelliserad yta, vänd och pensla på mer glaze. Garnera med resterande av kryddblandningen.
  3. Värm upp en torr panna och sota salladen på snittytan. Värm bönorna i ugn ca 1 min, dressa salladen och bönorna med citron och salt, toppa med svart peppar. Montera rätten och garnera med krasse och citron. Servera gärna med en skiva grillat bröd till.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3184
Energi (kcal): 760
Protein (E%): 15
Fett (E%): 76
Kolhydrater (E%): 9
Share