

Ingredienser
300 g färskt sidfläsk i skivor
salt
4 fänkålshuvuden
1 dl vitt vin
1 burrata eller god fet mozzarella
½ dl olivolja
30 g färskriven parmesan
1 obesprutad citron
10 fänkålsfrön
Dekorering
30 g hasselnötter
½ knippe dragon
Recept
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Lägg köttskivorna på en skärbräda och banka de lätt med handen så att de blir ordentligt platta.
- Lägg dem på ett galler och salta.
- Ställ fläsket i ugnen med en ugnsform under gallret och stek i 180 grader i 25-30 minuter tills det har blivit knaprigt och vackert gyllenbrunt.
- Skölj fänkålen och skär ev. bort de yttersta 2-3 cm av toppen.
- Lägg fänkålen i en kastrull, tillsätt vitt vin, lite salt och vatten så att det precis täcker.
- Lägg lock på pannan, koka fänkålen på låg värme i 10-12 minuter.
- Stäng av värmen och låt dem stå och dra i 5 minuter i den varma lagen.
- Ta upp fänkålen och skär den i skivor på längden och lägg i ett ugnsfast fat.
- Skär det svalnade fläsket i grova tärningar och lägg dem i fänkålsfatet.
- Krydda med salt och peppar, bryt burratan i mindre bitar och fördela den över fänkålen och fläsket.
- Droppa olivolja över och toppa med riven parmesan.
- Sätt fatet i ugnen och gratinera fänkål och fläsk under grillen på 230 grader tills de får en fin och gyllene yta ca 6-8 minuter.
- Ta ut gratängen ur ugnen och servera den i en liten djup tallrik, se till att få god ost med.
- Strö över hackade hasselnötter och sköljd, klippt dragon.
- Servera som en liten fristående rätt eller som en del av en större måltid.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
1838
Energi (kcal):
439
Protein (E%):
24
Fett (E%):
66
Kolhydrater (E%):
6
Relaterade recept


Stekt ris med grönsaker och marinerat fläskkkött


Saftigt, kryddigt fläskkött i General TSO:s tappning med pak choy och broccoli


Potatisbullar med kryddig ostsås och knaprigt fläskkött


Grönkål och gnocchi med fläskfilé


Galette med lök, ricotta och fläskkött

