Gratäng med fänkål, burrata och krispigt fläskkött

Här är en underbart god och mättande gratäng som känns lyxig. Fånkålen kokas i vitt vin och läggs tillsammans med det knapriga fläsket i en ugnsform. Toppas sedan med krämig burrata och riven parmesan för att sedan få gotta ihop sig några minuter i ugnen. En perfekt rätt både att servera dina vänner eller att ha som en del av en buffé, oavsett tid på året!

Tid
35 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

300 g färskt sidfläsk i skivor
salt
4 fänkålshuvuden
1 dl vitt vin
1 burrata eller god fet mozzarella
½ dl olivolja
30 g färskriven parmesan
1 obesprutad citron
10 fänkålsfrön

Dekorering
30 g hasselnötter
½ knippe dragon

Recept

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg köttskivorna på en skärbräda och banka de lätt med handen så att de blir ordentligt platta.
  3. Lägg dem på ett galler och salta.
  4. Ställ fläsket i ugnen med en ugnsform under gallret och stek i 180 grader i 25-30 minuter tills det har blivit knaprigt och vackert gyllenbrunt.
  5. Skölj fänkålen och skär ev. bort de yttersta 2-3 cm av toppen.
  6. Lägg fänkålen i en kastrull, tillsätt vitt vin, lite salt och vatten så att det precis täcker.
  7. Lägg lock på pannan, koka fänkålen på låg värme i 10-12 minuter.
  8. Stäng av värmen och låt dem stå och dra i 5 minuter i den varma lagen.
  9. Ta upp fänkålen och skär den i skivor på längden och lägg i ett ugnsfast fat.
  10. Skär det svalnade fläsket i grova tärningar och lägg dem i fänkålsfatet.
  11. Krydda med salt och peppar, bryt burratan i mindre bitar och fördela den över fänkålen och fläsket.
  12. Droppa olivolja över och toppa med riven parmesan.
  13. Sätt fatet i ugnen och gratinera fänkål och fläsk under grillen på 230 grader tills de får en fin och gyllene yta ca 6-8 minuter.
  14. Ta ut gratängen ur ugnen och servera den i en liten djup tallrik, se till att få god ost med.
  15. Strö över hackade hasselnötter och sköljd, klippt dragon.
  16. Servera som en liten fristående rätt eller som en del av en större måltid.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1838
Energi (kcal): 439
Protein (E%): 24
Fett (E%): 66
Kolhydrater (E%): 6
Share