Gnocchi med broccoli, mozzarella och bacon

Broccolin steks tillsammans med vitlök och bacon för att sedan blandas med hackade oliver, mandel, finrivet citronskal och grovhackad basilika. I oljan som blir över steks sedan gnocchin gyllene innan den serveras med bacon-broccolin och mozzarellabitar, som sakta kommer att smälta över rätten.

Tillagningstid ca 25 minuter – utan hemgjord gnocchi

Tid
25 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

100 g torrsaltat bacon utan svål och brosk
1 broccoli
½ dl extra jungfruolja
1 vitlöksklyftor
Salt och peppar
100 g svarta oliver
25 g mandlar
1 obesprutad citron
1 bunt färsk basilika
1 färsk mozzarella
800 g gnocchi eller så kan du göra dem själv enligt receptet nedan.

Gnocchi
1 kg bakpotatis
150-200 g vetemjöl
2 äggulor
20 g färskriven parmesan
2 g riven muskot
Salt och peppar

Recept

  1. Skär bacon i små kuber och lägg i en skål.
  2. Skölj broccoli och dela den i små buketter.
  3. Värm hälften av oljan i en tjockbottnad gryta på medelvärme.
  4. Tryck till vitlöken och lägg den i oljan tillsammans med tärnat bacon och låt det steka tills baconet har släppt lite fett.
  5. Tillsätt broccolibuketterna och stek i 2-3 minuter så att de tar smak av bacon, vitlök och olivolja. Krydda med salt och peppar.
  6. Tillsätt hackade oliver och mandel, finrivet citronskal och grovhackad basilika. Blanda ordentligt.
  7. Värm resten av oljan i en panna på hög värme.
  8. Stek gnocchi några minuter på varje sida så att de får en krispig och gyllene yta.
  9. Servera bacon-broccolin på tallrikar med stekt gnocchi och mozzarellabitar som stilla smälter ner över rätten.
  10. Dekorera ev. med lite extra basilika och varför inte ett broccoliblad.

Gnocchi

  1. Skrubba potatisen och baka den i ugnen på 180 grader i 50-55 minuter tills de är mjuka.
  2. Ta ut potatisen och halvera dem. Skrapa ut insidan med en sked och lägg i en skål.
  3. Mosa potatisens innanmäte och blanda med mjöl, äggulor, riven parmesan, muskot, salt och peppar.
  4. Rör försiktigt ihop till en mjuk potatismassa, som inte får vara klistrig.
  5. Rulla potatismassan till avlånga korvar på ett mjölat bord och skär i bitar på 3-4 cm.
  6. Ge varje bit ett litet tryck med en gaffel så att de får ett fint mönster.
  7. Lägg alla gnocchi på en bricka och sätt i kylskåp tills du är redo att steka dem. De bör dock helst inte stå för länge för då tar de upp fukt från kylskåpet.
  8. Värm olja i en panna på hög värme och stek gnocchi i ett par minuter på varje sida så att de får en spröd och gyllenbrun yta.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2563
Energi (kcal): 613
Protein (E%): 12
Fett (E%): 41
Kolhydrater (E%): 48
Share