

Ingredienser
100 g torrsaltat bacon utan svål och brosk
1 broccoli
½ dl extra jungfruolja
1 vitlöksklyftor
Salt och peppar
100 g svarta oliver
25 g mandlar
1 obesprutad citron
1 bunt färsk basilika
1 färsk mozzarella
800 g gnocchi eller så kan du göra dem själv enligt receptet nedan.
Gnocchi
1 kg bakpotatis
150-200 g vetemjöl
2 äggulor
20 g färskriven parmesan
2 g riven muskot
Salt och peppar
Recept
- Skär bacon i små kuber och lägg i en skål.
- Skölj broccoli och dela den i små buketter.
- Värm hälften av oljan i en tjockbottnad gryta på medelvärme.
- Tryck till vitlöken och lägg den i oljan tillsammans med tärnat bacon och låt det steka tills baconet har släppt lite fett.
- Tillsätt broccolibuketterna och stek i 2-3 minuter så att de tar smak av bacon, vitlök och olivolja. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt hackade oliver och mandel, finrivet citronskal och grovhackad basilika. Blanda ordentligt.
- Värm resten av oljan i en panna på hög värme.
- Stek gnocchi några minuter på varje sida så att de får en krispig och gyllene yta.
- Servera bacon-broccolin på tallrikar med stekt gnocchi och mozzarellabitar som stilla smälter ner över rätten.
- Dekorera ev. med lite extra basilika och varför inte ett broccoliblad.
Gnocchi
- Skrubba potatisen och baka den i ugnen på 180 grader i 50-55 minuter tills de är mjuka.
- Ta ut potatisen och halvera dem. Skrapa ut insidan med en sked och lägg i en skål.
- Mosa potatisens innanmäte och blanda med mjöl, äggulor, riven parmesan, muskot, salt och peppar.
- Rör försiktigt ihop till en mjuk potatismassa, som inte får vara klistrig.
- Rulla potatismassan till avlånga korvar på ett mjölat bord och skär i bitar på 3-4 cm.
- Ge varje bit ett litet tryck med en gaffel så att de får ett fint mönster.
- Lägg alla gnocchi på en bricka och sätt i kylskåp tills du är redo att steka dem. De bör dock helst inte stå för länge för då tar de upp fukt från kylskåpet.
- Värm olja i en panna på hög värme och stek gnocchi i ett par minuter på varje sida så att de får en spröd och gyllenbrun yta.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
2563
Energi (kcal):
613
Protein (E%):
12
Fett (E%):
41
Kolhydrater (E%):
48
Relaterade recept


Syrlig kålsallad med fläskfilé och svamp


Saftigt, kryddigt fläskkött i General TSO:s tappning med pak choy och broccoli


Jordärtskockor och tomatsalsa med kryddigt fläsk


Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis


Gröna bönor med soja, sesamfrön, tång och filémedaljonger

