Glaserade revbensspjall Glaserade revbensspjall
Desirée Jaks

Glaserade revbensspjäll med coleslaw av fänkål

Goda och saftiga revbensspjäll, det får man om man tillagar dem på låg värme länge och penslar den med en läcker hemmagjord glaze. Till det ett favorittillbehör, coleslaw gjord på fänkål.

Plocka köttet från benen med hjälp av en gaffel. Smaka av och tillsätt eventuellt mer glaze och salt. Servera det plockade köttet med fänkålscoleslawen och majs i ett salladsblad.

Tips: Champagnevinäger kan ersättas med äppelcidervinäger. Du kan förenkla receptet genom att använda fryst majs.

Tid
70 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Revbensspjäll
1,5 kg tunna revbensspjäll
Salt

Glaze
2 dl honung
2 dl soja
1 dl kalvfond
1/2 dl vinäger
Juicen från en apelsin
30 g ingefära, riven
1/2 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
1 msk sesamfrön

Fänkålscoleslaw
1 fänkål
1 silverlök, liten
1 isbergssallad
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk strösocker
Champagnevinäger
Salt o peppar

Tillbehör
2 majskolvar
1 röd chili, hackad
2 msk hackad persilja
Salt o peppar
Smör till stekning

Recept

Revbensspjäll

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Putsa spjällen från eventuella hinnor och salta väl.
  3. Rosta i mitten av ugnen, ca 30-40 min. Revbensspjällen är klara när köttet släpper från benen.

Glaze till revbensspjällen

  1. Koka ihop alla ingredienser till glazen tills den tjocknar, ca 20 min.
  2. Ta ut revbensspjällen ur ugnen och höj temperaturen till 225C
  3. Pensla på rikligt med glaze på revbensspjällen och rosta i 10 min. Håll utkik så de inte bränns vid.

Fänkålscoleslaw

  1. Hyvla eller skiva fänkål och silverlöken tunt. Använd gärna mandolin.
  2. Spola löken med kallt vatten och låt torka på papper.
  3. Plocka 8 stora blad isbergssallad. Skölj i kallt vatten, lägg undan till servering.
  4. Strimla resterande isbergssallad tunt och blanda med fänkålen och löken.
  5. Massera in socker och salt. Tillsätt sedan majonnäs och crème fraiche.
  6. Smaka upp med vinäger, salt och peppar.

Tillbehör

  1. Skär av majsen från kolvarna. Stek majsen i en stekpanna med smör, ca 3-5 min eller tills den börjar få färg.
  2. Avsluta med att tillsätta chili och persilja.
  3. Smaka av med salt, peppar och en skvätt vinäger.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3040
Energi (kcal): 723
Protein (E%): 20
Fett (E%): 35
Kolhydrater (E%): 45
Share