

Ingredienser
200 g fläskfärs, 8-12 % fett
3 msk olivolja
1 vitlöksklyftor
3 lökar
1 platta smördeg
50 g ricotta
3 kvistar rosmarin
1 obesprutad citron
2 tsk salt
Recept
- Värm 1 msk olja i en varm panna.
- Stek köttet i 4-5 minuter tills allt har fått färg.
- Skala och hacka vitlök och tillsätt i köttet, krydda med salt och peppar.
- Ta bort pannan från värmen och lägg köttet i en skål.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skala lök och skär i mycket tunna skivor på mandolin, eller så tunt du kan med en vass kniv.
- Lägg i en skål och strö över salt. Låt löken saltas i 10-15 minuter tills de blir mjuka och fukten dras ur.
- Skär smördegen i en cirkel genom att lägga en tallrik på ca 28 cm ovanpå och skära med en kniv runt. Överflödig smördeg sparas i kylen eller frysen till en annan gång.
- Lägg smördegen på en bit bakplåtspapper på en bakplåt.
- Lägg ricotta mitt på smördegen. Sprid ut det så att det är ca 2-3 cm kant hela vägen runt där smördegen är fri.
- Fördela det stekta köttet ovanpå ricottan i ett jämnt lager.
- Pressa ur vätskan ur löken och fördela ett jämnt lager över ricottan.
- Strö över hackad rosmarin, citronsaft, finrivet citronskal och lite olivolja.
- Baka galetten i 20-25 minuter så att smördegen blir helt gyllenbrun och välbakad och löken karamelliseras lätt på toppen. Håll koll på galetten medan den bakas och vänd runt den vid behov så att den bakas jämnt.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
2577
Energi (kcal):
616
Protein (E%):
11
Fett (E%):
64
Kolhydrater (E%):
25
Relaterade recept


Grönkål och gnocchi med fläskfilé


Gröna bönor med soja, sesamfrön, tång och filémedaljonger


Gratäng med fänkål, burrata och krispigt fläskkött


Gnocchi med broccoli, mozzarella och bacon


Tomat- och fänkålschutney med grillad secreto och couscous

