Galette med lök, ricotta och fläskkött

Den här galetten är både snabb och enkel. Men framförallt är den otroligt god! Smördegen toppas med ricotta, stekt färs, lök, hackad rosmarin, citronsaft, citronskal och olivolja. Galetten bakas sedan i ugnen tills smördegen blivit helt gyllenbrun och löken karamelliserats något.

Tips
Galetten kan göras i förväg och ätas antingen kall eller värmas upp i ugnen.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

200 g fläskfärs, 8-12 % fett
3 msk olivolja
1 vitlöksklyftor
3 lökar
1 platta smördeg
50 g ricotta
3 kvistar rosmarin
1 obesprutad citron
2 tsk salt

Recept

  1. Värm 1 msk olja i en varm panna.
  2. Stek köttet i 4-5 minuter tills allt har fått färg.
  3. Skala och hacka vitlök och tillsätt i köttet, krydda med salt och peppar.
  4. Ta bort pannan från värmen och lägg köttet i en skål.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Skala lök och skär i mycket tunna skivor på mandolin, eller så tunt du kan med en vass kniv.
  7. Lägg i en skål och strö över salt. Låt löken saltas i 10-15 minuter tills de blir mjuka och fukten dras ur.
  8. Skär smördegen i en cirkel genom att lägga en tallrik på ca 28 cm ovanpå och skära med en kniv runt. Överflödig smördeg sparas i kylen eller frysen till en annan gång.
  9. Lägg smördegen på en bit bakplåtspapper på en bakplåt.
  10. Lägg ricotta mitt på smördegen. Sprid ut det så att det är ca 2-3 cm kant hela vägen runt där smördegen är fri.
  11. Fördela det stekta köttet ovanpå ricottan i ett jämnt lager.
  12. Pressa ur vätskan ur löken och fördela ett jämnt lager över ricottan.
  13. Strö över hackad rosmarin, citronsaft, finrivet citronskal och lite olivolja.
  14. Baka galetten i 20-25 minuter så att smördegen blir helt gyllenbrun och välbakad och löken karamelliseras lätt på toppen. Håll koll på galetten medan den bakas och vänd runt den vid behov så att den bakas jämnt.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2577
Energi (kcal): 616
Protein (E%): 11
Fett (E%): 64
Kolhydrater (E%): 25
Share