Friterade fläsksvål Friterade fläsksvål

Friterade kronärtskockshjärtan med strössel av torkade svarta vinbär, rosmarin, hasselnöt och friterad fläsksvål

Den här rätten med kronärtskockshjärta och smakrik topping kan serveras antingen som ett härligt tilltugg till välkomstdrinken eller som förrätt.

Tips: Det kan vara en fördel att skala hasselnötterna, eftersom det ger dem en något sötare och mildare smak.

Så här skalar du hasselnötter själv: Lägg hasselnötter på en bakplåt och värm dem i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Ta hasselnötterna ut ur ugnen och håll dem i en handduk eller mellan dina händer för att gnida av skalen.

Tid
40 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Kronärtskocka
4 stora kronärtskockor
Lite vetemjöl
1 liter druvkärnolja

Strössel
20 g frystorkade svarta vinbär
25 g skalade hasselnötter (om du inte kan köpa dem färdigskalade så kan du skala dem själv, se tips)
5 kvistar rosmarin
30 g friterad fläsksvål
2 teskedar havssalt
Nymald peppar

Recept

  1. Bryt av kronärtskockornas stammar och skala sedan bort alla blad. Det är viktigt att allt grönt skalas av eftersom det smakar väldigt bittert. Klipp av det gröna och skrapa de fina “håren” med en kniv.
  2. Skär de fyra kronärtskockhjärtana i tunna skivor, gärna med en mandolin, och lägg dem i en skål med mjöl. Vänd runt skivorna i mjölet så att de alla får ett tunt lager mjöl på sig. Skaka sedan skivorna lätt så att allt överskottsmjöl åker av.
  3. Värm oljan i en kastrull och var noga så att den inte överhettas. Om du sticker en tändsticka (utan svavel) i oljan och det bubblar lite lätt runt den så är oljan klar.
  4. Lägg kronärtskockskivorna i oljan, några åt gången, och fritera dem i ca. 1 min tills de är gyllene och krispiga. De får inte bli för mörka eftersom de då blir bittra. Ta kronärtskockorna ur oljan och fortsätt med resten av skivorna tills de alla är friterade. Lägg dem på en bit hushållspapper efter friteringen så att de behåller krispigheten. 
  5. Häll ner frystorkade svarta vinbär, rosmarin, hasselnötter och friterad fläsksvål en matberedare och mixa till ett fint pulver. Strö pulvret och lite havssalt över de friterade kronärtskockorna.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1475 kJ
Energi (kcal): 353 kcal
Protein (E%): 9 E%
Fett (E%): 78 E%
Kolhydrater (E%): 13 E%
Share