Friterad varmrökt flasksida Friterad varmrökt flasksida
David Lundqvist

Friterad varmrökt fläsksida i baby gemsallad med rabarbersalsa och mjukkokt purjolök

Förbered dig på en rätt full av smak och inlevelse. Honung- och limeslungad fläsksida med härlig krispig sallad serveras med en spännande rabarbersalsa. Det rökiga möter det salta och söta i en fantastisk kombination.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläsksida
400 g varmrökt fläsksida – ta bort svål och skär i 4 bitar
2 L frityrolja
4 msk honung
2 lime – zest (rivet limeskal) och juice

Salsa
100 g rabarber – sköljda, skalade och finskurna i kuber
100 g bananschalottenlök – skalad och finhackad
200 g plommontomat – sköljda och finskurna i kuber
1 vitlöksklyfta – skalad och finhackad
1 röd chili – sköljd, urkärnad och finhackad
1 lime – juice och zest
½ dl honung
½ dl olivolja
4 kvistar grönmynta – repad och hackad
salt

Purjolök
2 medelstora purjolökar – sköljda, rensade och fint strimlade
½ dl olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar

Salladsblad
2 huvud babygemsallad

Garnering
2 msk rostad lök
4 kvistar grön mynta – repad

Recept

Fläsksida
1. Värm oljan till 180 grader i fritös eller kastrull.
2. Vispa ihop honung och lime.
3. Fritera fläsket tills gyllene.
4. Lyft och lägg på papper, skär i mindre bitar och slunga i bunke med limehonungen innan servering.

Salsa
1. Blanda alla ingredienser till salsan. Smaka av med salt.

Purjolök
1. Svetta löken i panna på medelvärme i olivoljan.
2. Låt vätskan koka bort och löken mjukna utan att det tar färg. Smaka av med salt och peppar.

Sallad
1. Plocka bladen försiktigt från roten och lägg dem i kallt vatten. Skölj noga och lägg på papper.

Servering
Servera ingredienserna direkt ut kastrullen och skålar eller arrangera portionsvis direkt på tallriken. Strö över med rostad lök och grön mynta.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2663
Energi (kcal): 633
Protein (E%): 11
Fett (E%): 56
Kolhydrater (E%): 33
Share