


Ingredienser
Fläsksida
600 g fläsksida, rimmad
3 gula lökar
1 rött svenskt äpple
3 lagerblad
5 svarta pepparkorn
4 dl äppelcider
400 g jordärtskocka, skalad
200 g smör
2 msk creme fraiche
Äppelcidervinäger
Salt
Citron
Garnering
300 g grönkål, plockad
400 g färska ärtor, spritärtor plockade ur skida
Krossad grönpeppar
Recept
- Värm ugnen till 150C. Torka av och snitta svålen på fläsksidan, inte hela vägen ner till köttet bara fettet. Lägg sedan sidan med svålen ner i en ugnsfast form.
- Skär grönsaker i större bitar och lägg tillsammans med köttet. Tillsätt kryddorna och cidern. Toppa upp med vatten så att hela fläsksidan är täckt.
- Baka i ugn i 1,5 timme. Vänd därefter på fläskköttet så att svålen kommer uppåt. Baka vidare i ugnen i ytterligare 1 timme.
- Lägg ner jordärtskockorna i formen och baka vidare i 40 min.
- Ta ut formen ur ugnen och ta upp köttet ur formen. Ställ åt sidan.
- Sila av grönsakerna och ta bort kryddorna.
- Lägg tillbaka köttet i formen.
- Mixa grönsakerna tillsammans med smöret och creme fraichen till en slät puré. Smaka av med salt, eventuellt lite vinäger.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
4728
Energi (kcal):
1130
Protein (E%):
10
Fett (E%):
76
Kolhydrater (E%):
14
Relaterade recept



Bräserade fläsklägg i buljong med nudlar, plommon, cashew och shiitake



Tjocka revben brässerad i röd curry med kokosris och thaibasilika



Slarvsylta på fläsklägg


Tagine på fläsk med bulgursallad


Kryddig gryta med fläskbog, torkad frukt och grönsaker serverat med riven blomkål

