Flasksida med gronsaker Flasksida med gronsaker
Desirée Jaks

Fläsksida med grönsaker, allt-i-en-gryta

En elegant rätt med enkla medel. Fläsksidan beskrivs ibland som en ganska billig styckdetalj och blir riktigt god när den får tillagas länge och långsamt i ugnen. Förberedelserna tar inte så lång tid och resultatet blir en fantastiskt måltid för fyra personer som kan glädjas runt bordet.

Öka ugnsvärmen till 175 grader och baka fläsksidan ytterligare 5-10 min beroende på hur mycket färg du fick under bakningen. Stek ärtorna i en stekpanna i smör ca 2 min. Tillsätt sedan grönkålen och stek ytterligare 1 min. Avsluta med en skvätt citron och salt. Toppa med krossad grönpeppar. Servera med purén och den möra fläsksidan.

Tips: För att förenkla kan du också använda frysta gröna ärtor.

Tid
210 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläsksida
600 g fläsksida, rimmad
3 gula lökar
1 rött svenskt äpple
3 lagerblad
5 svarta pepparkorn
4 dl äppelcider
400 g jordärtskocka, skalad
200 g smör
2 msk creme fraiche
Äppelcidervinäger
Salt
Citron

Garnering
300 g grönkål, plockad
400 g färska ärtor, spritärtor plockade ur skida
Krossad grönpeppar

Recept

  1. Värm ugnen till 150C. Torka av och snitta svålen på fläsksidan, inte hela vägen ner till köttet bara fettet. Lägg sedan sidan med svålen ner i en ugnsfast form.
  2. Skär grönsaker i större bitar och lägg tillsammans med köttet. Tillsätt kryddorna och cidern. Toppa upp med vatten så att hela fläsksidan är täckt.
  3. Baka i ugn i 1,5 timme. Vänd därefter på fläskköttet så att svålen kommer uppåt. Baka vidare i ugnen i ytterligare 1 timme.
  4. Lägg ner jordärtskockorna i formen och baka vidare i 40 min.
  5. Ta ut formen ur ugnen och ta upp köttet ur formen. Ställ åt sidan.
  6. Sila av grönsakerna och ta bort kryddorna.
  7. Lägg tillbaka köttet i formen.
  8. Mixa grönsakerna tillsammans med smöret och creme fraichen till en slät puré. Smaka av med salt, eventuellt lite vinäger.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4728
Energi (kcal): 1130
Protein (E%): 10
Fett (E%): 76
Kolhydrater (E%): 14
Share