Fläskkorv med ingefära

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • smör att steka i
  • ½ dl vitt vin
  • 20 g bovete
  • 3 msk äppelvinäger
  • 400 g fläskkarré
  • 100 g grisspäck
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen nejlika
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Saften från 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk kinesisk soja

    Till servering:

  • senap

    Du behöver också:

  • ABU rök
  • hushållsassistent med köttkvarn och fin skiva
  • 3 m grisfjälster

Recept

  1. Hacka löken och sautera den mjuk i smöret. Tillsätt vin och låt vätskan koka in. Rök alltsammans i en ABU rök i  ca 3 minuter. Koka sedan bovetet mjuk i saltat vatten, sila och blanda samman med vinägern.
  2. Mal köttet två gånger på fin skiva. Den andra gången males köttet tillsammans med späcket. Blanda samman färsen med salt, nejlika, svartpeppar, soja och riven ingefära till en homogen smet. Tillsätt sedan den rökta löken och bovetet, och blanda väl. Gör ett stekprov, smaka av och justera kryddningen.
  3. Låt fjälstret behålla saltet, så är det enklare att hantera. Fyll fjälstret med korvsmet med hjälp av korvhornet, och vrid samman till korvar. Knyt två knutar mellan varje korv med bomullssnöre. Klipp sedan mellan varje knut.
  4. Kokning: Häll vatten i en kastrull och lägg ner lagerblad och pepparkorn. Koka upp, ta av från värmen och lägg ner korvarna. Sänk till låg värme och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Ta temperaturen på vattnet. Den får inte överstiga 90°, då spricker korvarna.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share