Fläskkorv med citron och körvel, serveras med fänkålssallad och potatispuré

Korv är den nya burgaren! Om du är äventyrlig i köket och vill testa på att göra egen korv så rekommenderas detta recept varmt. Korven smaksätts med citron och körvel och serveras med krämigt potatismos och en fräsch fänkålssallad. Vill du inte göra egen korv kan du köpa färdig korv av god kvalitet.

Tid: 30 minuter med färdig korv, alt. 2 timmar med egengjord korv

Tid
30 min – 120 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskkorv
400 g malet fläsk
100 g malet späck
citronzest från 1/2 citron
10 kvistar körvel
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 cm grisfjälster
smör till stekning vid serveringen

Potatispuré
500 g mandelpotatis
100 g smör
3 dl gräddmjölk
salt

Ättikslag
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättika

Fänkålssallad
2 st fänkål
2 dl ättikslag
1/2 spetskål
4 kvistar körvel

Recept

Fläskkorven
1. Hacka körvel och blanda det med späck, fläskfärs, salt, citronzest. Blanda det tills den börjar bli lite klistrig i texturen.
2. Fyll en spritspåse med korvsmeten och spritsa in alltsammans i fjälstret.
3. Picka och snurra korvar i portionsstorlek.
4. Ånga eller värm korvarna i en kastrull med vatten på 80 grader i ca 12 minuter.

Potatismos
1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
2. Pressa potatisen. Värm upp gräddmjölk samt smör och blanda ihop med potatisen.
3. Smaka av med salt.

Ättikslag
Blanda ihop ingredienserna till lagen och rör tills sockret har löst sig.

Fänkålssallad
1. Hyvla fänkålen tunt (gärna med mandolin) och lägg hälften av den i ättikslagen i ca 30 minuter. Den andra hälften läggs i kallt vatten.
2. Koka upp saltat vatten och plocka bladen från spetskålen. Blanchera, dvs koka bladen snabbt i ca 30 sek.

Servering
Vid servering steks korvarna gyllene i smör. Lägg korven på en tallrik och potatispurén bredvid. Sila av fänkålen. Blanda fänkålen tillsammans spetskål och körvel. Servera bredvid korven och purén.

Tips
Fjälster finna att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Korven kan även köpas färdig.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3320
Energi (kcal): 795
Protein (E%): 13
Fett (E%): 69
Kolhydrater (E%): 18
Share