Feijoada – Böngryta med fläskkött Feijoada – Böngryta med fläskkött
William Milsted

Feijoada – Böngryta med fläskkött från Portugal

Feijoada är en gryta på bönor med nötkött eller fläskkött, vanligt förekommande i Portugal och i före detta portugisiska kolonier. I vår version använder vi färsk chorizo och tärnad karré. Dessutom härliga svarta böner och en fräsch sidosallad.

Tips: Korta ner tillagningstiden genom att använda 2 burkar svarta bönor istället för de torkade.
Istället för savoykål kan du använda spetskål.

Tid
60 min.
Personer
4

Ingredienser

200 g torkade svarta bönor
2 lök
1 röd chili
1 kvist rosmarin
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
Svartpeppar
2 msk olivolja
300 g tärnad karré (3 cm x 3 cm)
220 g färsk chorizo
1 burk krossade tomater
2-4 dl vatten
3 tsk salt
3 dl ris, gärna fullkorn
½ savoykål
1 msk smör
2 apelsiner

Recept

  1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten i minst 12 timmar.
  2. Koka bönorna i 20 minuter i rikligt med vatten. Avlägsna orenheter under tiden.
  3. Låt bönorna dra i kokvattnet medan grönsaker och kött förbereds.
  4. Hacka lök, chili, rosmarin och vitlök och svetta det i olivolja i en 3-litersgryta med lagerblad
    och nymald svartpeppar.
  5. Tärna köttet i 3 x 3 cm och korvarna i bitar på 2 cm.
  6. Stek först korvarna i en torr panna tills de får färg, lägg dem sedan i grytan med grönsakerna.
  7. Stek karrén i det varma fettet från korvarna. Det ska fräsa när köttet läggs i pannan. Lägg i köttet i grytan när det har fått ordentligt med färg.
  8. Sila bönorna och häll i dem i grytan.
  9. Häll i krossade tomater och vatten tills det täcker.
  10. Låt det småputtra på svag värme i 2 timmar.
  11. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  12. Skölj och skär savoykål i 6-8 klyftor.
  13. Smält smör i en panna och stek kålen gyllenbrun, lägg upp på ett fat.
  14. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem på kålen.
  15. Smaka av böngrytan med salt och peppar.
  16. Servera böngrytan med ris och stekt kålsallad.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3280
Energi (kcal): 781
Protein (E%): 20
Fett (E%): 37
Kolhydrater (E%): 43
Share