Dumplings på fläskfärs, kål och chili serveras med silverlöksvinägrett, svamp och hasselnötter

Dumplings kan varieras i oändlighet. I den här rätten är de gjorda med en fyllning av bland annat fläskfärs och kål och serveras på en syrlig kräm av jordärtskocka. Dumplingsen toppas med ugnsbakad shiitakesvamp, silverlöksvinägrett, buskkrasseblad och hasselnötter. Fem av fem dumplings!

Tips: Gyozaplattor finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Tid
70 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Jordärtskockskräm
500 g jordärtskocka
1 dl vispgrädde
3 msk crème fraîche
2 kvistar timjan

Svamp
100 g shiitakesvamp
1 msk rapsolja
2 nypor salt

Dumplings
100 g spetskål
2 krm chiliflakes
4 enbär
1/2 tsk salt
1 st vitlöksklyfta
300 g fläskfärs
16 gyoza ark

Silverlöksvinägrett
1 st silverlök
1/2 dl rapsolja
2 msk citronjuice
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
svartpeppar

Garnering
16 st buskkrasseblad
15 g hasselnötter

Recept

Sätt ugnen på 150 grader.

Jordärtskockskräm
1. Tvätta jordärtskockorna och lägg dem på en plåt och baka dem tillsammans med timjan i ugnen i ca 40 minuter.
2. Mixa jordärtskockor, grädde och crème fraîche till en slät konsistens. Smaka av med salt.

Svamp
1. Dela svamparna ifall de är stora, lägg dem på en plåt och ringla på rapsolja samt salt.
2. Baka i ugnen samtidigt som jordärtskockan.

Fyllning
1. Tärna kålen fint och salta den lite lätt. Låt dra i 15 minuter och pressa sedan ur all vätska.
2. Mixa alternativt mortla enbär, salt och chiliflakes.
3. Riv vitlöken och blanda sedan alla ingredienserna till en homogen smet.
4. Klicka ut fyllningen på gyoza-arken och vik ihop dem. Stek dumplingen i olja tills de är
gyllene på undersidan. Häll på lite vatten i pannan, sätt på ett lock och ånga i ca 2
minuter.

Vinägrett
1. Skala och hacka silverlöken. Sautera (svettas) i rapsoljan på medeltemperatur tills den blivit mjuk.
2. Tillsätt citronjuice, olivolja, salt och lite svartpeppar.

Servering
Vid serveringen läggs jordärtskockspurén i botten på tallriken därefter dumplingen, svamp, vinägrett. Strö över buskkrasseblad och hasselnötter.

Tips
Gyozaplattor finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3030
Energi (kcal): 725
Protein (E%): 12
Fett (E%): 65
Kolhydrater (E%): 23
Share