Dumplings Dumplings
Desirée Jaks

Dumplings med kryddig fläskfärs

Att servera dumplings skulle imponera på vilken middagsgäst som helst. De små knytena av läckra asiatiska smaker passar perfekt att servera till både vardag och fest. De välkomponerade smakerna tar dig med på en smakresa, sojamajonnäsen och limen bryter av den kryddiga färsen perfekt.

Servera dumplingen med sojamajonnäsen och några klyftor lime.

Tips: Du kan även köpa färdig majonnäs och smaksätta med soja, lime, sriracha sås, sherryvinäger och salt. Innan du ångar dumplingen, smaka av fläskfärsen genom att ånga en liten sked med fyllningen. Salta efter eget önskemål.

Tid
45 mins.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskfärs
300 g fläskfärs
1/4 vitkål (ca 200g)
1 morot, stor
2 färsklökar
1/2 knippe koriander (1msk hackad)
2 stora vitlöksklyftor
30 g ingefära (5 cm)
1/2 grön chili
1 tsk sriracha sås
1 tsk ostronsås
1 msk sojasås
1 ägg
Salt

Dumplings
2 paket dumpling deg, finns i välsorterade livsmedelsbutiker

Sojamajonnäs
1st ägg
3dl rapsolja
3msk soja
1/2 lime
1 tsk sriracha sås
Sherryvinäger
Salt

Garnering
1 lime till servering

Recept

Fläskfärs

  1. Strimla kål, morot samt skiva salladslöken och chili.
  2. Blanda med fläskfärsen i en bunke. Tillsätt hackad koriander. Skala och riv ner vitlök samt ingefära. Tillsätt resterande ingredienser till fläskfärsen och knäck i ägget samt stor nypa salt, blanda om väl.

Dumpling

  1. Koka upp vatten i en kastrull och förbered en skål med kallt vatten.
  2. Använd en ångkorg eller stor sil för att tillaga dumplings. Ta ett ark deg och lägg på skärbrädan.
  3. Doppa fingret i det kalla vattnet och dra ett blött streck runt om arket längst kanten. Med en sked formar du en klick färs och placerar mitt på degen.
  4. Vik över ena kanten på degen så det ser ut som en fylld halvmåne. Tryck till eller snurra kanterna på dumplingarna.
  5. Ånga knyten i ca 6 min, några åt gången så de inte klibbar ihop.

Majonnäs

  1. Knäck ägget i en hög bunke, använd hela ägget för en luftigare majonnäs.
  2. Tillsätt soja och pressa ner lime.
  3. Använd gärna en stavmixer för att mixa ihop majonnäsen, men det går även bra att vispa för hand. Tillsätt oljan droppvis och mixa tills majonnäsen tjocknar.
  4. Avsluta med sriracha sås. Smaka av med salt och vinäger.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4514
Energi (kcal): 1079
Protein (E%): 9
Fett (E%): 68
Kolhydrater (E%): 23
Share