Desirée Jaks

Couscous-sallad med fläskköttbullar

Den här matiga couscous-salladen bjuder på en balans av hetta och fräschör och flörtar med smaker från mellanöstern. Mynta, basilika, citron, vitlök och köttbullarnas smaksättning med spiskummin gör den här salladen till något utöver det vanliga. Rätten kan serveras till lunch såväl som middag och är perfekt att packa ner i väskan för en picknick under soliga vår- och sommardagar.

Tid
30 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Couscous
2,5 dl couscous
3,5 dl vatten
1 st kycklingbuljongtärning
2 msk olivolja
1 dl strimlad inlagd (i olja & vinäger) paprika
1/2 st spetskål, strimlad
1 st stor purjolök, strimlad blast – resterande skivad
2 st morot, strimlad
1 st röd chili, hackad
1 st vitlöksklyfta, hackad
1 knippe mynta
1 knippe basilika
1/2 st citron
salt och peppar

Fläskköttbullar
500 g fläskfärs
2 st  vitlöksklyftor, rivna
1 tsk malen spiskummin
1 dl gräddmjölk
1/2 dl ströbröd
1 st ägg
salt och peppar
(1 msk stekt purjolök)
olja och smör till stekning

Servering
2 dl gräddfil

Recept

Couscous

  1. Lägg couscous i en rymlig salladskål. Koka upp vatten med buljongtärning och häll över couscousen, täck med plastfolie och låt stå tills couscousen har svällt och all vätska har absorberat.
  1. Stek den skivade purjolöken mjuk och tillsätt i couscousen, spara 1 msk purjolök till köttbullarna. Tillsätt även olivolja och blanda om med en gaffel. Blanda ned alla skurna grönsaker, chili, vitlök och riv ner mynta och basilika. Vänd runt och smaka upp med citronjuice, salt och peppar. Låt stå i kallt fram till servering.

Fläskköttbullar

  1. Blanda ströbröd samt gräddmjölk och låt svälla, ca 5 min.
  2. Blanda resterande ingredienserna. Salta och peppra väl.
  3. Avsluta med att blanda i det blötlagda brödet.
  4. Värm upp en stor stekpanna. Rulla färsen till större köttbullar. Stek i olja och smör på hög värme tills köttbullarna får en gyllenbrun färg.
  5. När köttbullarna har fått färg sänk värmen till medel och stek i ytterligare 5 min under omrörning.

Servering

Servera köttbullarna med couscous salladen och en klick gräddfil.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3015
Energi (kcal): 725
Protein (E%): 20
Fett (E%): 47
Kolhydrater (E%): 33
Share