Flasklagg Flasklagg
David Lundqvist

Bräserade fläsklägg i buljong med nudlar, plommon, cashew och shiitake

Fläsklägg passar bättre för de den lite längre tillagningen och är vad man kallar grovfibrigt. Här tar man en klassisk fläskdetalj och förgyller den med buljong, nudlar och den asiatiska shiitakesvampen.

Tid
80 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläsklägg
1 fläsklägg ca 1-1,2 kg
2 L grönsaksbuljong
2 msk misopasta
1 gul lök – skalad och skuren i kvartar
2 vitlöksklyftor – skalade
1 purjolök – rensad, sköljd och skuren i mindre i bitar
2 msk salt

Buljong
Buljongen från läggen
2 msk soja
2 msk risvinäger
2 msk mirin (smaksättning)

Nudlar
400 g japanska färska ramennudlar

Svamp
12 shiitakesvampar – rensade och repade

Plommon
2 plommon – sköljda, urkärnade och skurna i mindre bitar
½ röd chili – urkärnad och finhackad
½ vitlöksklyfta – skalad och finhackad
1 msk olivolja
1 tsk risvinäger
Salt

Nötter
100 g naturella cashewnötter
3 dl vatten
2 msk salt

Lök

1 silverlök – tunt skivad (gärna på mandolin) och sköljd i kallt vatten.

Garnering
1 ask ärtskott

Recept

Fläsklägg
1. Lägg alla ingredienser i en tryckkokare och koka på hög värme i 40 min under tryck. Alt koka upp i kastrull med lock och sjud i 1,5 tim tills köttet släpper från benet.
2. Lyft köttet och sila buljongen (spara). Plocka ner köttet i mindre bitar när det svalnat något, ta bort svål, ben och ev senor.

Buljong
1. Smaka upp buljongen med soja, vinäger och mirin. Lägg i det plockade köttet.

Nudlar

1. Lägg ner i den varma buljongen 5 min innan servering.

Svamp
1. Lägg ner i den varma buljongen 5 min innan servering.

Plommon
1. Blanda alla ingredienser.

Nötter
1. Koka upp vatten och salt häll över nötterna och låt dra i 20 min.
2. Häll av och rosta torrt i ugn på 140 grader i ca 20-30 min. Krossa eller hacka nötterna lätt innan servering. Toppa anrättningen med nötterna.

Lök
1. Häll av löken och lägg i buljongen tillsammans med kött och svamp.

Servering
Servera ingredienserna i skålar. Toppa anrättningen med plommonen. Strö över ärtskotten.

TIPS: När du rostar nötterna öppna ugnsluckan då och då för att släppa ur ånga. Om du vill förenkla finns nötterna att köpa färdiga i butik.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2636
Energi (kcal): 625
Protein (E%): 27
Fett (E%): 33
Kolhydrater (E%): 40
Share