Bittra sallader med salta svartvinbär och grillat grishjärta

Hjärtat är en otroligt underskattad del av grisen. Här marineras hjärtat i olja, vitlök och rosmarin för att sedan stekas i en grillpanna. Serveras med saltade svarta vinbär och sallad med en tahinidressing på citron, olivolja och honung.

Tips
Grönkål eller palmkål kan användas istället för endive och raddichio.

Tid
30 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Hjärta
1 grishjärta eller 2 schnitzlar
1 vitlöksklyftor
3 kvistar rosmarin
½ dl olivolja

Saltade svarta vinbär
100 g svarta vinbär
Salt och peppar

Sallader
1 endive – se tips
1 raddichio
½ frisésallad
2 msk rostade bovetekärnor eller andra kärnor

Tahin-honungsdressing
2 msk tahin
1 obesprutad citron
3 msk olivolja
1 tsk akaciahonung

Recept

  1. Dela hjärtat på mitten och skölj noga i kallt vatten så att du får ut allt blod.
  2. Skär bort blodkärl och hinnor och lägg hjärtat i en skål.
  3. Sätt ugnen på 100 grader.
  4. Skala och hacka vitlök, plocka rosmarin och lägg det med 2 msk olivolja i skålen, blanda och låt det marinera i 15-20 minuter.
  5. Lägg svarta vinbär och lite salt i en liten ugnsfast form och baka i 10 minuter, så att de sjunker ihop lite och saften från vinbären blandas med saltet.
  6. Ta ut vinbären ur ugnen och blanda i resten av olivoljan.
  7. Låt vinbären stå och dra i 15-20 minuter, helst lite längre.
  8. Dela upp salladerna i hela blad, skölj dem i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
  9. Blanda tahin, honung, finrivet skal och saft från citron, salt och nymald peppar. Tillsätt olivolja lite i taget medan du rör om ordentligt för att få en homogen tjock dressing.
  10. Blanda salladerna med tahin-dressingen.
  11. Värm en grillpanna så den blir ordentligt varm. Grilla hjärtat i 2 minuter på varje sida så att det får ett fint grillmönster och fortfarande är saftigt i mitten. Krydda med salt och peppar.
  12. Ta hjärtat från grillpannan och låt det stå i 2 minuter, skär sedan i tunna skivor.
  13. Servera salladerna på en tallrik eller ett fat, lägg skivor av grishjärta ovanpå och droppa över vinbär och dressing, toppa med de krispiga fröna.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1522
Energi (kcal): 364
Protein (E%): 16
Fett (E%): 71
Kolhydrater (E%): 13
Share