Bakad fläsksida med variation på blomkål och rostade pumpakärnor

Letar du efter den perfekta rätten att servera en kylig höstkväll? Look no further. Fläsksidan bakas i ugn med bland annat äpple och ingefära tills svålen är krispig och gyllenbrun. Till det serveras blomkålsbuketter och pumpakärnor som rostats med fläsksidan i ugnen samt en himmelskt len och syrlig blomkålspuré. De två olika varianterna av blomkål är ett ypperligt exempel på hur man kan skapa olika smaker från en och samma råvara.

Tid
150 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Bakad fläsksida
700 g fläsksida
1 msk salt
1 st syrligt äpple
1 st gul lök
50 g färsk ingefära
1 dl äppelcider
5 dl fläskfond

Variation på blomkål
1,5 st blomkålshuvuden
1 dl crème fraÎche

Garnering
4 msk pumpakärnor
1 ask kryddkrasse

Recept

Sätt ugnen på 200 grader.

Fläsksida
1. Skåra svålen på fläsksidan och gnid in köttet med salt. Låt stå i ca 20 minuter.
2. Skala och dela löken samt dela äpplet och lägg alltsammans på plåten med fläsket.
Tillsätt skivad färsk ingefära, äppelcider samt fläskfond och baka i ugnen i ca 30
minuter. När svålen har blivit gyllenbrun är köttet klart.
3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och tillaga köttet i ca 2 timmar.
4. Sila av all vätska från plåten där fläsket har legat och smaka av skyn med ev salt.

Blomkål
1. Plocka/skär fyra större buketter av blomkålen och rosta dem tillsammans med fläsket de sista 30 minuterna.
2. Resterande blomkål skärs i mindre bitar och kokas i saltat vatten tills de är mjuka.
3. Sila av vattnet och mixa blomkålen med crème fraîche till en slät puré. Smaka av med
salt.

Pumpakärnor
Lägg pumpakärnor på en liten plåt och rosta dem i ugnen tillsammans med fläsksidan och blomkålen de sista 15 minuterna. Alternativt rosta i stekpanna.

Servering
Skiva fläsksidan i 1cm cm skivor. Den rostade blomkålen vänds i blomkålspurén och toppas med kryddkrasse och pumpakärnor. Lägg blomkålen på tallriken och ringla över skyn från fläsksidan.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2920
Energi (kcal): 700
Protein (E%): 23
Fett (E%): 67
Kolhydrater (E%): 10
Share