Baba ganoush med köttbullar och stekt ägg

I det här receptet görs baba ganoushen på zucchini, basilika, chili, citron och mandlar. Serveras tillsammans med underbart väldoftande köttbullar och ett stekt ägg. Ditt kök kommer att dofta otroligt!

Tips
Servera ev. med bröd eller en god sallad.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Köttbullar
10 korianderfrön
10 spiskumminfrön
500 g fläskfärs, 8-12 % fett
1 lök
1 äpple
2 kvistar timjan
1 kvist mynta
Salt och peppar
1 msk olja

Baba ganoush
4 st squash (zucchini)
1 bunt basilika
1 hel torkad chili eller en halv färsk
1-2 msk rökt paprikapulver
1 obesprutad citron
1 dl olivolja
20 g mandlar
Salt och nymald peppar

Stekt ägg
4 ägg
2 tsk olja

Garnering
10 g mandlar
Några basilikablad

Recept

  1. Värm en panna på låg värme.
  2. Rosta koriander och spiskummin tills de börjar poppa och dofta.
  3. Krossa dem i en mortel. Det går också bra att använda madra kryddor istället.
  4. Skala lök och skölj äpplet, riv fint på ett rivjärn och lägg i en skål tillsammans med fläskköttet.
  5. Tillsätt kryddor, salt och peppar och blanda väl så att köttfärsen blir lite seg och sammanhängande. Det är viktigt att röra tills du känner att färsen blir seg.
  6. Skölj mynta och timjan, hacka fint och blanda det i köttfärsen.
  7. Sätt färsen i kylen och låt den vila i 15 minuter så att den sätter sig och tar upp smaken från kryddorna.
  8. Värm oljan i en varm panna.
  9. Forma färsen till köttbullar med en sked. Stek dem på alla sidor så att de blir krispiga och gyllenbruna, totalt 7-8 minuter.
  10. Håll köttbullarna varma.
  11. Sätt ugnen på 230 grader
  12. Skölj squashen, torka ordentligt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Strö över krossad torkad chili, salt, peppar, lite olivolja och hälften av basilikan.
  14. Baka squashen i 35 minuter så att de får en fin ”bränd” yta, blir mjuka och faller ihop.
  15. Ta ut squashen ur ugnen och låt svalna lite, ta ev. bort lite vätska.
  16. Blanda squashen med olivolja, hackade mandlar, rökt paprika, saft och finrivet skal från citron, resten av basilikan – men spara lite till garnering, salt och nymald peppar till en mjuk baba ganoush.
  17. Torka av pannan och tillsätt lite ny olja.
  18. Knäck de 4 äggen i stekpannan och stek dem i 2-3 minuter så att äggvitorna sätter sig och äggulan fortfarande är lös. Krydda med salt och peppar.
  19. Servera baba ganoush i botten av en djup tallrik med köttbullarna ovanpå, sedan stekt ägg. Toppa slutligen hackade mandlar och basilika.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2791
Energi (kcal): 667
Protein (E%): 23
Fett (E%): 70
Kolhydrater (E%): 7
Share