Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis

Här är en modern tappning på de smaker som vi annars hittar i svensk husmanskost! Så nästa gång du är sugen på just det – testa att laga den här rätten med ugnsrostad potatis och selleri, knaperstekt stekfläsk och smörstekta ärtor med citron.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Rostad potatis
300 g små potatisar
1 selleri, 400 g
1 msk olja
Salt och peppar

Fläsk
400 g stekfläsk

Ärtor
2 lökar, 250 g
1 msk smör
2 dl grönsaksbuljong
400 g frysta ärtor eller 1 kg färska
25 g smör
2 hjärtsallad, 250 g
1 citron
Salt och peppar

Dekorering
Lite persilja

Recept

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta potatisen och vänd dem i olja, salt och peppar.
  3. Skala sellerin och tärna den i samma storlek som potatisen.
  4. Lägg selleri och potatis i en ugnsfast form och baka i ca 45 minuter.
  5. Skär köttet i tunna strimlor.
  6. Värm en panna på medelhög värme och stek köttet gyllenbrunt och knaprigt
  7. Skala löken och hacka den grovt.
  8. Värm smöret i en gryta på hög värme.
  9. Stek löken väl och tillsätt buljongen.
  10. Koka i 7-8 minuter tills löken är mjuk.
  11. Skölj och torka salladen och dela upp den i blad.
  12. Skölj citron, riv skalet fint och pressa ur saften.
  13. Häll av vätskan från löken och lämna dem i grytan.
  14. Häll i ärtorna i grytan och låt dem bli genomvarma. Rör i smöret.
  15. Vänd ner salladsblad, citronskal och -juice, salt och peppar i rätten.
  16. Servera med knaprigt fläsk och hackad persilja på toppen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1834
Energi (kcal): 438
Protein (E%): 24
Fett (E%): 47
Kolhydrater (E%): 29
Share