Desirée Jaks

Arancini med fläsklägg och dragon

Arancini har nog de flesta någon gång ätit på restaurang, men få lagat hemma. Det välkryddade fläsklägget adderar massor med smak, risotton en rundhet och paneringen en tillfredsställande knaprighet i varje tugga. Den här rätten kommer garanterat ge imponerade blickar från dina vänner – men det är förstås fullt förståeligt om du inte vill dela med dig av dessa smakrika bollar.

Tid
135 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläsklägg
1 kg fläsklägg
2 st gul lök
2 st lagerblad
1 msk grönpeppar
1 tsk kummin
2 msk olja till stekning
sherryvinäger
salt och peppar

Risotto
100 g smör
150 g gul lök, hackad
1 st vitlök, hackad
100 g risottoris, carnaroli
3/4 dl vittvin
2,5 – 3 dl buljong från läggkoket
2 msk dragon, hackad
50 g parmesan, riven

Panering
4 st ägg, lätt vispade
1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd + 2 dl panko ströbröd

Övrigt
1 1/2 liter olja till fritering
16 st salladsblad
flingsalt och chiliflakes

Recept

Fläsklägg
1. Skär löken i större bitar och lägg i en gryta tillsammans med fläskköttet och kryddorna. Täck med vatten och koka i ca 1,5-2 timmar tills köttet släpper från benet.
2. Sila av köttet och spara buljongen. Plocka köttet i små bitar.
3. Värm upp en stekpanna med lite olja och stek köttet tills det blir gyllene och lätt krispigt, ca 5 min.
4. Avsluta med några droppar vinäger, smaka av med salt och rikligt med peppar.

Risotto
1. Smält smöret i en gryta, fräs lök och vitlök på låg värme i ca 2 min.
2. Tillsätt sedan ris och vin, sänk värmen. Tillsätt buljongen under tiden riset kokar. Rör om
kontinuerligt och låt riset koka försiktigt 18-20 min. Det viktiga är att riset blir mjukt och inte kokat torrt under tillagningen.
3. När riset är mjukt slutar du tillsätta vätska. Dra då riset åt sidan och tillsätt dragon samt parmesan.
4. Tillsätt fläskköttet, blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl i ca 15 min.
5. Förbered parningsstationen. Klä en form med bakplåtspapper.
6. Ta risottosmeten och dela upp den i 20 st arancini (runda bollar). Lägg dem i en form och frys i ca 15 minuter. Detta kommer underlätta paneringen då smeten stelnar lätt.
7. Värm under tiden friteringsoljan till 180 grader.
8. Panera arancini först i mjöl, sedan ägg och avsluta med brödblandningen.
9. Fritera försiktigt några åt gången tills de blir gyllenbruna och krispiga, ca 3-5 minuter.

Servering
Toppa de friterade arancini-bollarna med flingsalt och chiliflakes. Servera i salladsblad.

Tips
Det går att använda endast ströbröd eller panko. Jag gillar att blanda då ströbrödet ger mer smak och panko ger en mycket krispigare yta.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3480
Energi (kcal): 830
Protein (E%): 22
Fett (E%): 47
Kolhydrater (E%): 31
Share